Groningse Nieuwe #1

Stichting Groninger Videolandschap presenteerde in samenwerking met filmtheater Images, op zondag 16 januari 2005 de eerste editie van Groningse Nieuwe.

Hieronder volgt het programma van die middag:

-You never know
Duur: 3 minuten
Regie: Stephan P. Janssen
Film gemaakt met een mobiele telefoon in het kader van het Arvo Part Festival.

Ground Zero

-Ground Zero (MTV-short)
Duur: 30 seconden
Beeld: Alan D. Joseph
Muziek/sounddesign: Matthijs van der Veer & Dirk Metzlar
Time-laps is een filmtechniek waarmee processen die in werkelijkheid heel lang duren, in een korte tijd kunnen worden vertoond. De animatie ‘Ground Zero’ laat de locatie zien waar ooit de glorieuze Twin-towers stonden. In 30 seconde verreist een nieuw gebouw. Wat in eerste instantie weer twee torens lijken te worden, wordt toch iets anders.

Take You Home

-Take You Home (Colon Bracket)
Duur: 4 minuten 15 seconden
Beeld: Alan D. Joseph
Muziek: ‘Colon Bracket’ (Dirk Metzlar)
‘Take You Home’ is de eerste vette dance-track onder de naam Colon Bracket. Dit vrolijke trance nummer is voorzien van een kleurrijke videoclip, die zich het beste laat omschrijven als een virtual-rollercoaster-ride. Een combinatie van 3D-animatie en video voert je mee in een duizelingwekkende (trein)reis. Opvallend is het gebruik van slechts één camera zonder verdere montage.

-Pyt
Regie: Rob Camies
Met: Piet Paulusma
Pyt is een ultra gewelddadige satire op niemand anders dan Piet Paulusma en Friesland. Piet Paulusma zelf speelt in deze korte A-team achtige film de rol van 'nutty weerprofessor' en regelt het weer in Friesland en omstreken vanuit een geheim ondergronds laboratorium. Twee Fryske tokkies pikken dit niet en nemen zwaar bewapend de strijd op met Pyt. Een serie gewelddadige confrontaties met onschuldige burgers volgt, waarbij extreem excessief wapengeweld niet geschuwd wordt om die 'terrorist' uit zijn hol te roken. Volgens critici een van de beste anti-oorlog in Irak parodieën van de laatste tijd. Prachtig acteerwerk, mooie special effects maken dit meesterwerkje tot een niet te missen fenomeen.

-Discontinu Bewustzijn
Regie: Thijs Gloger
Groningen 2004, DVD kleur 40 minuten, Nederlands gesproken
Met: Niels Gooijer, Christiaan van der Steen, Daphne van Helvoort, Joachim Schermann, Andreas Kroon, Eva Westra
Een film in drie akten, zoals de jonge cineast Thijs Gloger zijn film aankondigt, is een prettig brutale caleidoscopische raamvertelling waarbij de hoofdpersonen in een wisselend verband met elkaar staan. Absurditeit en principiële onmogelijkheid van hetgeen de kijker te zien krijgt worden gemixed met een intrigerende locatiekeuze en evenzo verrassende montage. Gloger schuwt het niet om in zijn film scènes te ontlenen aan beroemde bioscoopfilms en drijft soms de spot met bestaande conventies. Surrealistisch, absurd verhaal over de tijd, een seriemoordenaar, een superheldin én een Harense videotheek. vooraf: Maanwaan Een mens is de mens een wolf...
  

Groningse Nieuwe logo


 
 

Stichting Groninger Videolandschap
Tuinbouwdwarsstraat 1
9717 HT Groningen