Groningse Nieuwe #14

Zo. 17 december 2006
16:30 Filmtheater Images
Poelestraat 30 (Groningen)
(reserveren 050-3120433)
Toegang: €5,-

Op zondagmiddag 17 december staat de veertiende editie van Groningse Nieuwe in het teken van Herman Brood. Filmtheater Images presenteert in samenwerking met het Groninger Forum, GAVA en Groninger Videolandschap historisch materiaal van de Groninger filmmaker Piet Wichers. Hij volgde jarenlang Herman Brood bij zijn optredens, voornamelijk in Noord-Nederland, met zijn video-camera op de voet. Vanaf de allereerste geïmproviseerde optredens in de Groningse Sociale Academie tot grotere publieksoptredens. Een deel van dit unieke beeldmateriaal met registraties en interviews is nu geconserveerd, gedigitaliseerd door het GAVA en door Piet Wichers zelf geselecteerd voor projectie op het grote bioscoopdoek in Images.

Piet Wichers is eind zeventiger jaren in aanraking gekomen met Herman Brood. De eerste kennismaking kwam voort uit het verzoek van Henk Venema om tijdens een optreden van Herman in Het Pleintje te Winschoten een aantal stills te maken die gebruikt dienden te worden voor de cover van Broods eerste solo LP Street.

Ter plaatse onstond een band tussen Piet en Herman. Het was altijd maar weer afwachten wie Piet nu weer tegenover zich had, hoe Herman functioneerde, hoe Herman zich manifesteerde. De beelden zijn niet te vatten in jaartallen of locatie, maar hebben alles te maken met emotie. Herman was Herman op een bepaald moment. En die momenten legde Piet vast. Hij legde daarmee vast dat Herman een mens was.

De zwart/wit beelden zijn afkomstig van tapes die Wichers c.s. maakte ten tijde van de opkomst van Herman (met Manuel Lopez, Ferdie Karmelk en Gerrit Veen), het hoogtepunt (met Ani Meerman, Freddie Cavalli en Dany Lademacher), en het eerste dieptepunt ofwel de start van het “tweede rondje” Peter Walrecht, Wally Langdon, Erwin Java en David Hollestelle. Piet filmde Brood: Als artiest; Als mens: Up & Down.

Herman Brood

Herman Brood


  

Groningse Nieuwe #14 - Herman Brood / Piet Wichers
Groningse Nieuwe logoPiet Wichers komt Images binnen

Optreden Broodroosters in zaal 1 Images

Agchy Wichers-Nienhuis

Piet Wichers

Harry Romein, Rene Duursma (midden)

Piet Wichers / Broodroosters 
 

Stichting Groninger Videolandschap
Tuinbouwdwarsstraat 1
9717 HT Groningen