Groningse Nieuwe #20

Zo. 23 november 2008
17:00, zaal 1 Filmtheater Images
Poelestraat 30 (Groningen)
(reserveren 050-3120433)
Toegang: €1,-

De stichting organiseert in samenwerking met filmtheater Images de twintigste editie van Groningse Nieuwe. Dit keer het Groninger plattelandsdrama "De Weg" van het Usva Videocollectief, een experimentele lyrische filmduologie van Han Gerretsen en twee experimentele poëtische films van Gerben Kolkena.

"De Weg" van het Usva Videocollectief vertelt het verhaal van twee broers op het zich moderniserende Groningse platteland van de jaren '80: Evert is een kruidenier die de dorpswinkel van zijn vader geërfd heeft, terwijl zijn broer Derk carrière heeft gemaakt als burgemeester. Als Derk niet kan verhelpen dat de winkel van zijn broer moet plaatsmaken voor een nieuwe weg, lopen de spanningen tussen de broers hoog op.

De cineast Han Gerretsen voltooide een tweetal korte films: "De donkere waarheid" is een kortfilm opgenomen in Arizona over de verrommeling van de aarde; in "Englitten ins Dunkel" wordt de glanzende Waddenzee gecontrasteerd met Italiaanse bergen, dorpen en Duitse carnavaleske nuchterheid.

Filmmaker en dichter Gerben Kolkena maakte als afstudeeropdracht voor kunstacademie Minerva een video-poëtisch drieluik met een toevallige inslag en de kortfilm "ready to O" waarin dichtregels op een typemachine voorbij komen.

Trailer "de Weg" (2008):


 

Groningse Nieuwe logo

Flyer Groningse Nieuwe 20

Flyer Groningse Nieuwe 20


Entglitten - Han Gerretsen

Kolkena Loop

Groningse Nieuwe 20 / landmeters

Groningse Nieuwe 20 / Evert

Groningse Nieuwe 20 / Derk

Groningse Nieuwe 20 / Vader Derk en Evert

Groningse Nieuwe 20 / Derk Evert


 
 

Stichting Groninger Videolandschap
Tuinbouwdwarsstraat 1
9717 HT Groningen