Groningse Nieuwe #22

Zo. 25 januari 2009
16:30, zaal 1 Filmtheater Images
Poelestraat 30 (Groningen)
(reserveren 050-3120433)
Toegang: €1,-

Kunst en kunstenaars staan centraal in de 22e editie van Groningse Nieuwe, georganiseerd door Stichting Groninger Videolandschap in samenwerking met filmtheater Images. In een bijna twee uur durend filmprogramma zullen onder meer de beeldende kunst, muziek, performancekunst, poëzie en architectuur aan bod komen.

De Wachtkamer De Wachtkamer

In de kortfilm De Wachtruimte van beeldend kunstenaar en theatervormgever Kitty Boon, zoekt de maakster in John Hejduk's Wallhouse II te Groningen naar een eigen filmische beeldtaal. Hierin staan thema's als verlies, isolement, vergankelijkheid, verlangen, absurditeit en vervreemding centraal. Ze is beïnvloed door films van Andrei Tarkovski, Jacques Tati en David Lynch en laat zich inspireren door toneelschrijvers o.a William Shakespeare, Samuel Beckett en Harold Pinter. .

De Belichtingsmachine

De Belichtingsmachine van filmmaker Arno Cupédo is een minidocumentaire over de kunstenaar F.M. Hutchison, waarin zijn op de computer ontworpen schilderijen uit de periode 2004 - 2007 worden belicht.

Naked is me Naked is you Naked is me Naked is you Naked is me Naked is you

Naked Is Me, Naked is You is een film die ontstaan is uit de samenwerking tussen schilder/dichter Karen Molleman, filmmaker Arno Cupédo en componist Sarah Stiles.

Cobi Cobi Cobi

Cobi is een kort filmportret van Sarah Stiles over kunstenaar Cobi van den Nouweland, geïnspireerd door muziek, natuur, rust, vorm, kleur en licht, met af en toe een vleugje humor.

The process and the hanging The process and the hanging The process and the hanging

The Process and the Hanging is ten slotte een lange documentaire van de Groninger schrijver-videokunstenaar Klaas Koetje over de totstandkoming en installatie van een 9 bij 4 meter groot schouwstuk van Martijn Schuppers voor het gebouw van de Raad voor de Rechtspraak in Den Haag. De film kent twee delen. In “The Process” zien we Schuppers en zijn asistenten werken aan het grote doek. De titel verwijst naar de werkmethode van de schilder die ieder handeling waarin hij de huid van de verf “aanvalt” een proces noemt. Het tweede deel, “The Hanging”, laat zien hoe een gespecialiseerd interieurbedrijf het werk uiteindelijk installeert.


 

Groningse Nieuwe logo


   
 

Stichting Groninger Videolandschap
Tuinbouwdwarsstraat 1
9717 HT Groningen