Groningse Nieuwe #25 - Animatie special

Zo. 14 maart 2010
16:30, zaal 1 Filmtheater Images
Poelestraat 30 (Groningen)
(reserveren 050-3120433)
Toegang: €1,-

Filmtheater Images en Groninger Videolandschap organiseren een filmmiddag waarbij animatie van Groningse makelij centraal staat. Bijzonder aan deze editie is de première van de korte animatiefilm Soup van regisseur en animator Margriet Westerhof.


In deze film over klimaatverandering heeft een soep kokende moeder geen idee wat voor rampen ze over zichzelf en haar kind afroept. Haar soeppan is steeds weer een nieuw universum en wat ze erin gooit heeft verstrekkende gevolgen. Opvallend aan Soup is de animatietechniek. De hele film bestaat uit decors en figuren van modder en zand, die alleen met wat water tot vormen zijn gekneed.

Na deze première wordt een door Margriet samengesteld animatieprogramma vertoond met werk van de Groningse animatoren waarin allerlei verschillende animatietechnieken aan bod komen, waaronder getekende films, 3D computeranimaties, stopmotion animaties, marionetten en gemengde technieken.


Fauna Sutra (2004) van Johan Klungel
Het sexleven van sommige dieren is vanuit menselijk perspectief hoogst bizar. Wat zou er gebeuren als wij ons zo gedroegen?


Mr. Gloomy (2008) van Martine Rademakers
Een 2d animatie over een obscuur mannetje.


Modern Times - 3D van Alan D. Joseph laat een volledig geautomatiseerd en schijnbaar nutteloos productieproces zien in een desolate en wellicht ook vergeten fabriek.


Rif (2009) van Eric Steegstra gaat over twee duikers die een ontdekkingstocht maken over het koraalrif. Na wat schuchtere ontmoetingen, brengt één visje, dat niet bang is, hen naar een verrassend slot. Opgenomen op 35mm film!


De smaak van Regen (2007) van Rene Adema is een film op de grens van abstract en figuratief. Met behulp van geanimeerde collages geeft Adema de kijker een blik op wat zich aan beeldenrijkdom in zijn hoofd afspeelt. Het resultaat is een geheiminnige sfeervolle film, die de kijker alle ruimte geeft om vrijelijk te associëren.


De olifant en de slak (2003) van Christa Moesker is een vrije bewerking van een verhaal van Toon Tellegen.


Bright light black cut (2006) van Siebe de Boer De kijker glijdt door een nachtelijke landschap, waarin de technologie een grote rol speelt. De techniek verandert de natuur in een geconstrueerd landschap, dat in de computer gereconstrueerd is door middel van digitale en analoge middelen. Het kunstmatige licht fungeert als schilderachtig instrument en als symbool van de rol van de elektriciteit in onze leefomgeving.


Camiel - Maybe (2003) van Happy Ship 2003 Happy Ship maakte deze videoclip voor Camiel, met in de hoofdrol een kleine robot en zijn zoektocht naar liefde.


The miraculous pear tree (2005) van Jeroen Zijlstra is het verhaal van een Tibetaanse Monnik en een marktkoopman. De monnik ontdekt dat de verkoper oneerlijk en onredelijk is en besluit deze een lesje te leren voor diens daden.


Dat ik gelukkig ben (2009) van Christa Moesker is een vrije bewerking van een verhaal van Toon Tellegen.

 

Groningse Nieuwe logo


   
 

Stichting Groninger Videolandschap
Tuinbouwdwarsstraat 1
9717 HT Groningen