Groningse Nieuwe #26

Zo. 4 april 2010
16:30, zaal 1 Filmtheater Images
Poelestraat 30 (Groningen)
(reserveren 050-3120433)
Toegang: €1,-

Filmtheater Images en Groninger Videolandschap organiseren de première van de onafhankelijke documentaire “In search of Al-Qaeda” van Joost Wierenga en Bud Wichers. Diverse media wereldwijd meldden begin januari 2010 in hun berichtgeving over mogelijk geplande aanslagen van Al-Qaeda in Europa en Amerika. De Britse regering verhoogde zelfs het terreuralarm naar ‘kritiek’. Na de mislukte aanslag op een vlucht tussen Amsterdam en Detroit afgelopen december, zijn ook de Nederlandse veiligheidsdiensten in de opperste staat van paraatheid. De ervaren documentairemaker Bud Wichers en de jonge Groninger filmmaker Joost Wierenga hebben zich in hun zoektocht naar Al-Qaeda in Irak op locaties in en rond de steden Kirkuk en Mosul begeven die voor de meeste journalisten ontoegankelijk waren verklaard. De 28 minuten durende film geeft een uniek beeld over hoe inlichtingendiensten samenwerken om de meest gevreesde terroristen op te pakken. Bij de voorstelling zal een special guest uit Irak aanwezig zijn.


Streets of Kirkuk Een van de eerste dagen dat wij in Irak zijn worden we savonds aangehouden wanneer wij over straat lopen zonder beveiliging. Ik loop met Bud Wichers en Dlshad, onze gids en tolk, om 2030uur in de avond door de verlaten straten van Kirkuk, hier en daar lopen wat mensen en op elke hoek staat politie. Binnen de kortste keren moeten wij uitleggen wat wij aan het doen zijn, vanaf 8 uur is er namelijk een avondklok ingesteld en mag je niet meer op straat komen. Na enkele telefoontjes van Dlshad morgen wij, onder begeleiding van de agenten die ons staande hielden, verder rijden en de binnenstad verlaten. Een mooi begin van onze reis.


Dlshad Onderweg naar Mosul, de tweede stad van Irak, verteld Dlshad dat hij eigenlijk helemaal de stad niet in wil. Hij vreest voor zijn leven en verteld ons wat er jongstleden is gebeurd met een journalist die de stad bezocht heeft tijdens de heilige maand. Haar bodyguards zijn allemaal ter plekke vermoord en haar hoofd werd terug naar Bagdad gestuurd. Wij zouden de eerste buitenlandse journalisten zijn die Mosul bezoeken sinds de oorlog.
Sweeping / soldier with kids / weaponry
In het diepste van de nacht word er een raid georganiseerd met de geheime dienst van Irak, de Asayesh, het Irakese leger en het Amerikaanse leger. Met een groot konvooi rijden we de woestijn in rijden we langs afgezette dorpen. Aangekomen bij het bewuste dorp worden alle huizen met getrokken wapens gecontroleerd door de Irakese soldaten, gevolgd door onze camera's. Er worden die nacht meerdere arrestaties verricht en er word een grote hoeveelheid wapens en propaganda in beslag genomen

 

Groningse Nieuwe logo


   
 

Stichting Groninger Videolandschap
Tuinbouwdwarsstraat 1
9717 HT Groningen