Groningse Nieuwe #7

Zo. 18 december 2005
14:00, filmtheater Images
Toegang: €5,-

Het Groninger AudioVisueel Archief (GAVA) presenteerde, i.s.m. Images en met ondersteuning van het Huis van de Groninger Cultuur, het eerste deel van een speciale filmvoorstelling met livemuziek. Montages van film materiaal uit het archief werden live voorzien van een soundtrack, speciaal voor dit doel gecomponeerd. Hiermee wilde GAVA aantonen dat historisch filmmateriaal op meer manieren gebruikt kan worden dan alleen het standaardgebruik voor bijvoorbeeld documentaires, educatie of journalistiek.

Hieronder volgt het programma van deze speciale filmvoorstelling:

-O-Cyanic i.s.m. singer-songwriter Bianca: sfeer van de jaren ’60 en ’70 van Air tot Serge Gainsbourg. Elektronische muziek met zang en een echte Wurlitzer elektrische piano. De film bestaat uit filmbeelden van de stad en provincie tussen 1970 en 1985. De kijker wordt meegevoerd in een reis van stad (ook bij nacht) naar platteland en uiteindelijk de zee op.

-Tollak: Ambient Americana. Tollak Ollestad is Amerikaan, woont in de Oosterpoort, Groningen. Hij heeft Noorse voorouders. Zijn interesse voor Europa werd gewekt door Italië. De film leidt ons langs Noorwegen in de jaren 1950, Italië in de jaren 1940-1950 en uiteindelijk zien we de Oosterpoort te Groningen rond 1934 door de ogen van Kuikman, succesvol remigrant, teruggekeerd uit Amerika. Tollak heeft gespeeld op cd en/of getoerd met o.a. Al Jarreau, Michael McDonald, Don Henley, Nathalie Cole etc.
Zie www.tollak.com

-Thee J. Johanz en studenten van de Academie voor Popcultuur te Leeuwarden. Zij hebben muziek gemaakt bij twee bestaande geluidsloze films uit ca. 1969. Deze films zijn zeer beïnvloed door de psychedelica uit die tijd. Naast deze films maakt Thee J. Johanz ook een aantal psychedelische cut-up clips. De muziek bestaat o.a. uit een muzikale bewerking van Nancy Sinatra’s Bang Bang.

Uit dit project is een videoclip (Quicktime formaat) van René Duursema voor de band Audiotransparent voortgekomen die de sfeer van de filmvoorstellingen goed weergeeft.
  

Groningse Nieuwe logo


 
 

Stichting Groninger Videolandschap
Tuinbouwdwarsstraat 1
9717 HT Groningen