Groningse Nieuwe #9

Za. 4 februari 2006
19:30, Grand Theatre
Toegang: €5,-

Het Groninger AudioVisueel Archief (GAVA) presenteerde, als onderdeel van het Internationaal Filmfestivial Rotterdam in Groningen, i.s.m. Grand Theatre en met ondersteuning van het Huis van de Groninger Cultuur, het tweede deel van een speciale filmvoorstelling met livemuziek. Montages van film materiaal uit het archief werden live voorzien van een soundtrack, speciaal voor dit doel gecomponeerd. Hiermee wil GAVA aantonen dat historisch filmmateriaal op meer manieren gebruikt kan worden dan alleen het standaardgebruik voor bijvoorbeeld documentaires, educatie of journalistiek.

Hieronder volgt het programma van deze speciale filmvoorstelling:

-Audiotransparent: Deze band combineert Indie songs met postrock sferen en speelt het resultaat zeer langzaam. De klank is melancholisch en toch ook hoopvol. De eerste cd “audiotransparent” deed het goed in de underground scène, maar werd ook gedraaid op BBC1 en BBC6 radio. De tweede CD “Nevland” is overal goed ontvangen en levert ze zelfs een korte Canadese tour op. Hun muziek wordt regelmatig beschreven als ‘filmachtig’ dus zouden ze deze opdracht tot een goed einde moeten kunnen brengen. Voor deze voorstelling zijn montages gemaakt van materiaal uit het archief. Deze montages worden live voorzien van een soundtrack, voor het grootste gedeelte speciaal voor dit doel gecomponeerd.

Audiotransparent

-Team Hydro: Gert Plas en Mattnh hebben veel GAVA filmmateriaal gezien. Gert werkte tot januari bij GAVA en Mattnh heeft nog een half jaar te gaan. Gert speelt toetsen in twee metal bands, As It Burns en Winter of Sin. Daarnaast componeert hij voor zichzelf soms bijna klassieke filmmuziek. Mattnh is vooral gitaarman maar weet ook wat te doen met een Powerbook. Hij speelde voorheen in SevenHZ en Skinlaerm. Als Team Hydro spelen zij klassiek beïnvloedde elektrodiscorock met een zwaar industriële ondertoon. Muziek en montage worden verwerkt tot een ritmisch geheel.

Team Hydro

-Sebo en Lotz: Edwin Lotz is dichter, kunstenaar en muzikant, daarnaast werkt hij als operateur in Images. Hij is inmiddels bijna een vaste waarde bij “dichters in de prinsentuin”. Edwin maakt vooral haiku gedichten en deze gaat hij inzetten bij dit project met Wim Sebo. Wim is bekend als drummer in een aantal bands zoals Detour, Doppler en Soom. Vooral experimentelere muziek. Hij heeft al eens livemuziek gemaakt bij films op Noorderzon. Samen werken Lotz en Sebo aan het project “Optische Echo’s”, een multidisciplinaire voorstelling. Door middel van samples en triggers wordt een mix van geluiden gemaakt die in een ritme worden gezet. Ook losse woorden uit de Haiku's maken onderdeel uit van deze geluiden. De beelden zijn deze keer afkomstig van het GAVA. Dans en choreografie door Jochem de Boer, Noortje Poelstra en Wonneke Buist.

Sebo en Lotz

Uit dit project is een videoclip (Quicktime formaat) van René Duursema voor de band Audiotransparent voortgekomen die de sfeer van de filmvoorstellingen goed weergeeft.
  

Groningse Nieuwe logo


 
 

Stichting Groninger Videolandschap
Tuinbouwdwarsstraat 1
9717 HT Groningen