Archief Stichting Groninger Videolandschap

2005:

Eind 2004, begin 2005 is een structurele samenwerking met Images tot stand gekomen in de vorm van Groningse Nieuwe. Op 16 januari ging, na een test eind 2004, de eerste editie van Groningse Nieuwe van start. Dit initiatief biedt onafhankelijke film- en videomakers uit Groningen een vertoningsgelegenheid in zaal 1 van Images: dit kwalitatief hoogstaande podium geeft filmmakers hopelijk weer extra motivatie om nieuwe producties te maken.
In de Kapteynzaal van Images vindt bij voldoende deelname vooraf aan de vertoning een ad hoc collectief plaats waar filmmakers met elkaar in contact kunnen komen en over elkaars werk kunnen discussieren.

Het animo om vertoond te worden in Images blijkt inmiddels erg hoog: de programmering van Groningse Nieuwe was tot nu toe steeds snel gevuld. Gezien de inzendingen en de opkomst van publiek blijkt het tot op heden een zeer succesvol initiatief.

Op zaterdag 4 juni 2005 vond de derde editie van het Regionaal Videofestival plaats in de Usva te Groningen. Het programma (Word) bood weer een flinke greep uit het actuele onafhankelijke filmaanbod in Noord-Nederland. De meeste films werden kort door de filmmaker(s) ingeleid.
Ook vond tijdens het festival de workshop getiteld "Last Minute" plaats onder leiding van Chaïm Murzan: tijdens de workshop zijn twee kortfilmpjes geproduceerd.

De gehele website kreeg in oktober ook een nieuwe look dankzij medewerking van Henk ter Hark.

Verder is op 23 oktober 2005 het project Videolandschap Stroom van start gegaan: hierdoor is de website tevens een kwalitatief hoogstaand podium geworden voor onafhankelijke film- en videomakers. De videogallery werd gerealiseerd door Henk ter Hark.

2004:


Op zaterdag 5 juni 2004 vond wederom het Regionaal Videofestival plaats. Ditmaal lag het accent meer op de contacten tussen filmmakers onderling. Dit werd bereikt door meer interactieve programmaonderdelen aan te bieden. Bijvoorbeeld een open discussieforum in het café van de Usva en de mogelijkheid van makers om iets over hun film te vertellen en voor het publiek om daarop te reageren.

Uitkomsten uit het discussieforum waren dat men veel behoefte had aan regulier contact met collega filmmakers. Daarnaast waren publiek en makers erg enthousiast over de vertoning van regionale producties (programma - Word). Vanuit deze behoeftes heeft de stichting haar activiteiten uitgebreid.

De website onderging dit jaar een belangrijke verandering: halverwege december 2004 kwam het Videolandschap Forum online met als doel het online Videolandschap Netwerk uit te bouwen. Het Videolandschap Forum biedt mogelijkheden tot discussie, een onafhankelijke video-agenda, de
Videolandschap Movie database (VMDB) met informatie over onafhankelijke films en filmmakers, de Videolandschap Kennisbank met informatie over filmmaken, een Videolandschap Marktplaats, informatie over filmeducatie et cetera.

2003:

Op 23 januari 2003 werd Stichting Groninger Videolandschap in het leven geroepen door Bouke Mekel, Peter Loef en Sebas Nouwen.

Als eerste activiteit leverde de Stichting, in samenwerking met het Groninger Audiovisueel Archief (GAVA), op 27 maart 2003 een audiovisuele bijdrage aan de 5e editie van het FlauweCult Festival.

Op zaterdag 24 mei 2003 werd in het cultureel centrum Usva in Groningen het eerste Regionaal Videofestival georganiseerd. In twee zalen werden videoproducties (zowel fictie als non-fictie) uit Noord-Nederland vertoond (programma - Word). Daarnaast werden er in een andere zaal voor alle belangstellenden workshops over geluid en scenario gegeven door John Döpp (AV Services). In het café van de Usva kon men onder het genot van een DJ en een drankje kennismaken met de filmmakers.

Tevens kwam dit jaar de website van de Stichting, www.videolandschap.nl, online. De doelstellingen van de stichting konden vanaf dat moment ook online worden gerealiseerd. In eerste instantie diende de website voornamelijk als informatievoorziening over de projecten van de Stichting.

 
 

 

 

 

 

  
 
 

Stichting Groninger Videolandschap
Tuinbouwdwarsstraat 1
9717 HT Groningen